Történet

A Prezilimpia versenyt 2018-ban hirdették meg először a gazdaságtudományi képzési területen tanuló hallgatók prezentációs készségének fejlesztésére, az intézmények legtehetségesebb diákjai tudásának összemérésére. A magyar és angol nyelvű tehetségkutatóban a hallgatók a klasszikus prezentációs verseny mellett a szórakoztató prezentációs karaoke-n is részt vehettek, amely során ismeretlen diasor előtt kellett rögtönözniük, összefüggő és szellemes prezentációt bemutatniuk.

A verseny célja, hogy a tehetséges fiatal előadók profivá váljanak, ezért az egyetemi fordulókon és az országos döntőn szakmai zsűri adott visszajelzést a versenyzőknek, a két forduló között pedig egy-egy Toastmasters mentor készíti fel a bajnokokat a döntőre.

Prezilimpia 2022

Az országos döntőnek május 11-én a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatoriuma adott otthont. A prezentációs verseny döntőjébe jutott hallgatók önkéntes jelentkezés alapján a „Prezentációs karaoke” versenyszámban is kipróbálhatták magukat. A prezentációs versenyen 10 hallgató indult, amelynek során az előre megtervezett, precíz felkészülés utáni nyilvános beszédkészség került előtérbe, míg a karaoke-n 7 fő vett részt, akiknek a rögtönzési képességüket kellett bizonyítaniuk – mindkét versenyszámban magyarul és angolul szerepeltek a versenyzők.

Az országos döntő zsűrije:
• Kárász Anna – olimpiai és világbajnok kajakozó, közgazdász
• Dr. Kardos Mária, a Goodwillpharma tulajdonosa, kommunikációs igazgató, orvos
• Balog Dóra – az SZTE Junior Akadémia oktatásszervezője
• Tápler Zita – beszédmentor, a Szegedi Toastmasters Club képviselője

A Prezentációs verseny győztesei:

1. Le Thi Thanh Mai – GTK
2. Pavlo Burdiak – ÁJTK
3. Neha Nagbhushan Rao – SZAOK

Különdíjasok:
Kovács Kincső – TTIK
Medgyesi Csanád – ÁJTK

A Prezentációs karaoke győztesei:
1. Kovács Kincső – TTIK
2. Le Thi Thanh Mai – GTK
3. Neha Nagbhushan Rao – SZÁOK

Gratulálunk a helyezetteknek és minden résztvevőnek, további sikereket kívánunk!

Prezilimpia Junior 2021

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara, és a szegedi Ezabeszéd Toastmasters Retorika Klub 2021 őszén először rendezte meg a PREZILIMPIA JUNIOR versenyt.

A versenyen indulhatott minden, a meghívott középiskolában tanuló diák 9.-től 12. évfolyamig. A zsűri a 9.-10. és a 11.-12. évfolyamos tanulók bemutatóit külön, két korcsoportban értékelte.

A Prezilimpia Junior 2021-es országos döntőjében az első három helyezett a 9-10. évfolyamos tanulók körében:

 1. Karlovitz Alex
  Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, Szeged
 2. Lénárt Csongor
  Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum
 3. Berta Fanni
  Zentai Gimnázium

A döntőben sikeresen szerepelt és emléklapot kapott továbbá:

• Korsós Péter Bence
• Máté Kata Panna
• Risch Anna
• Schwalm Ákos

a 11-12. évfolyamos tanulók körében:

 1. Nagy Bence Csaba
  Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium, Budapest
 2. Márta Balázs
  Békéscsabai SZC Széchenyi István Közgazdasági Technikum és Kollégium
 3. Nagy Abonyi Csaba
  Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, Zenta

A döntőben sikeresen szerepelt és emléklapot kapott továbbá:

• Dabis Kinga
• Gréczi Réka

Gratulálunk minden helyezettnek és részvevőnek és sok szeretettel várjuk a középiskolás versenyzőket 2022-ben is a Prezilimpia Junior versenyen!

Prezilimpia 2021

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara, az Egyesület a Marketing Oktatásért és Kutatásért és a szegedi Ezabeszéd Toastmasters Retorika Klub 2021 tavaszán ismételten megrendezte a magyarországi PREZILIMPIA versenyt az OTP Bank támogatásával. Tekintettel a járványhelyzetre, egy online formában lebonyolított versenyt szerveztünk. A PREZILIMPIA így is egy fantasztikus lehetőség volt, ahol egyetemi hallgatók mérték össze prezentációs készségüket.

A Prezilimpia 2021 on-line döntőjében a közönség szavazatai alapján a sorrend a következőként alakult:

 1. Zarti Malak
 2. Répási Balázs
 3. Pusztai Bertalan
 4. Ren Jihua
 5. Tory Eszter

Gratulálunk minden helyezettnek és részvevőnek.

Várjuk a versenyzőket a 2022-es Prezilimpiára is!

Prezilimpia 2019

2019-ben a Prezilimpia Főtámogatója a Vodafone Magyarország volt, ennek megfelelően az előadások központi témája a telekommunikáció volt, amelyen belül bármilyen témával indulhattak a versenyzők. Volt, aki az új 5G hálózatot mutatta be, de volt olyan is, aki a telekommunikáció történetébe, fejlődésébe kalauzolta el a közönséget.

A hallgatók 2019-ben két versenyszámban indulhattak: a prezentációs versenyen és a prezentációs karaoke-n. A prezentációs versenyszám során az előre megtervezett, precíz felkészülés utáni nyilvános beszédkészség, a karaoke kapcsán a rögtönzési képesség került előtérbe.

Díjazás

A verseny összdíjazása 450.000 forint volt a Vodafone Magyarország jóvoltából. A rendezvény sikeres lebonyolítását a PC Trade Systems Kft hozzájárulása segítette. A tehetséges prezentálók különdíjakat is nyerhetnek: prágai utat a Proko Travel támogatásával, Tesla élményvezetést a Tesla Magyarország támogatásával, Dr. Prezi Vizualizációs tréninget és Dr. Prezi köteteket, valamint tabletet a Vodafone Magyarország felajánlásában.

Az országos döntő zsűrije

 • Gundel-Takács Gábor, a zsűri elnöke
 • Suba János vállalati kommunikációs igazgató (Vodafone Magyarország)
 • Dr. Németh Zoltán prezentációs specialista és tréner (Dr. Prezi)
 • Kecsmár Zsuzsa társalapító és marketing vezető (Antavo Loyalty Software)
 • Tóth Gábor ügyvezető (PC Trade Systems Kft)
 • A verseny háziasszonya Seres Erika, az Ezabeszéd Toastmasters Retorika Klub alapító elnöke.

Az országos döntő győztesei

Prezentációs verseny

 1. Andrea Aguirre (Szent István Egyetem)
 2. Szendrei-Pál Eszter (Budapesti Műszaki Egyetem)
 3. Nasib Huseynov (Szegedi Tudományegyetem)

Prezentációs karaoke nyertese

 1. Dayile Somila (Pécsi Tudományegyetem)

Prezilimpia 2018

2018-ben a rendezte meg először, hagyományteremtő szándékkal a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara, a szegedi Ezabeszéd Toastmasters Retorika Klub és az Ökonómia Közhasznú Alapítvány a Prezilimpia versenyt. A verseny témájának a verseny támogatóihoz (Szegedi Közlekedési Társaság, Közlekedéstudományi Intézet, Autó Univerzál, Teslaelmeny.hu és Dr. Prezi) illett: Mobilitás a XXI. században, a közlekedés jövője.

Díjazás

A verseny összdíjazása 500.000 forint volt a támogatók jóvoltából. A tehetséges prezentálók különdíjakat is nyerhettek: Dr. Prezi Vizualizációs tréninget és Dr. Prezi köteteket és Tesla élményvezetést.

Az országos döntő zsűrije

 • Gyimesi László (A szegedi Ezabeszéd – Toastmasters Retorika Klub tagja, Toastmasters International Nemzetközi Beszédverseny Európa-bajnoki finalista 2017-ben Brnoban, egy családi vállalkozást vezetője Szegeden, amely nemzetközivé nőtte ki magát, diplomáját a SZTE-GTK-n szerezte)
 • Dr. Kürtösi Zsófia (egyetemi docens, Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar)
 • Dr. Majó-Petri Zoltán (ügyvezető, Szegedi Közlekedési Társaság)
 • Németh Zoltán (Dr.Prezi, TED coach, előadó és prezentációs szakíró, tréner, budapesti Toastmasters Klub egyik alapítója)
 • Szeri István (személyközlekedési igazgató, Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft.)

Az országos döntő győztesei

 1. Pintér Luyi (Budapesti Corvinus Egyetem)
 2. Ashish Jeet Mitra (Pécsi Tudományegyetem)
 3. Pócsi Nikolett (Miskolci Egyetem)

Rólunk mondták

Azért vettem részt a versenyben, hogy kihívások elé állítsam magam és fejlődjenek az előadói készségeim. A Prezilimpia megtanította számomra, hogyan legyek magabiztos még akkor is, hogyha sok ember előtt kell előadnom. Érdekel a prezentálás, hiszen kimondottan az üzleti világban tartom fontosnak a prezentációs készségeket, amelyre természetesen mindenki vágyik.
(Jamil, SZTE)

Csinálj valami olyat, amiről tartasz! Ezt mondogattam épp magamnak, mikor jelentkeztem a versenyre. Fejlődni akartam és erre néha a legjobb dolog, ha kilépünk a jól ismert fények és árnyékok közül. A pódiumra léptem ki, és nem bántam egyetlen percét sem. A verseny és a felkészítő alkalmak megtanítottak magabiztosan kiállni nagyobb közönség elé és határozottan képviselni az álláspontomat még akkor is, ha az mindenkiétől különbözik. Beleszerettem a szabad beszéd, prezentálás világába és azóta nem egy versenyen kamatoztattam a Prezilimpián megszerzett tudásomat.
(Ádám, BME)

Őszintén mondhatom, hogy életem egyik legjobb versenyén vettem részt, ahol a döntőben én nyertem el az Ország 3. legjobb prezentálója címet, ami óriási megtiszteltetés számomra a mai napig. A nyeremények mellett rengeteg tapasztalattal és ismerőssel is gazdagodtam.
Tehát, ha szeretnél új dolgokat tanulni ezen a téren, és végre úgy kiállni, 10, 100 vagy akár 1000 ember elé, hogy magabiztos vagy, jelentkezz, hiszen a Prezilimpiától ezt biztosan megkapod!
(Nikolett, ME)

A prezentációkészítés rejtette lehetőségek mindig is érdekeltek, és az, hogy maga Dr. Prezi előtt adhattam elő, még izgalmasabbá tette a versenyzést. Mindig is elkötelezettnek éreztem magam a fenntarthatóság témakörével kapcsolatosan, a közlekedés fejlesztése pedig pontosan olyan téma, amiről akármikor tudnék beszélni. Tehát amikor a fenntartható fejlődés és a közlekedés témaköre találkozott a tavalyi Prezilimpián, egyből tudtam, hogy a legjobbat kell nyújtanom! Remélem, hogy újra részt tudok venni a versenyen, és nagyon izgatott vagyok, hogy mit hoz az idei év!
(Ashish, PTE)

A digitalizációval és a média átalakulásával egyre fontosabb, hogy láthatóvá tegyük magunkat – kiélezett helyzetekben, kisebb-nagyobb hallgatóság előtt viszont nem elég közösségi médiás képeinket és videóinkat köpönyegként magunkra húzni, hanem elő kell adni magunkat! Ennek hiányában a digitális énünk varázsa elszáll, és láthatatlanok leszünk mások számára előbb vagy utóbb. Többek között ezért tartom fontosnak a karizmatikus, hiteles és nem utolsó sorban kreatív előadástechnika elsajátítását. A Szegedi Tudományegyetem keretein belül megrendezésre kerülő Prezilimpia kiemelkedő színvonalú, a magas szintű országos versenyzés ellenére a hangulat végig kellemes és családias, mindenkit bátorítok arra, hogy próbálja ki magát!
(Luyi, BCE)

Alapítók

Révész Balázs
marketing oktató és kutató (kedvenc témái: b2b marketing, online marketing és felsőoktatási marketing)
SZTE GTK – Üzleti Tudományok Intézete, egyetemi docens
EMOK – Egyesület a Marketing Oktatásért és Kutatásért, elnök
MTA – Magyar Tudományos Akadémia, köztestületi tag

Prónay Szabolcs
SZTE GTK Üzleti Tudományok intézetének adjunktusa
SZTE Interdiszciplináris Tudásmenedzsment Kutatóközpontjának kutatója
EMAC – European Marketing Academy tagja
EMOK – Egyesület a Marketing Oktatásért és Kutatásért elnökségi tagja

Seres Erika
HR vezető, Business Coach, Tréner
SZTE-GTK óraadó oktatója
A Toastmasters Szeged Retorika Klub alapító elnöke
SZTE Alma Mater – Mentor
2016. Toastmasters – nyilvános beszéd verseny – Club &Area level 1. helyezés,
2017. Toastmasters – beszéd értékelés verseny – Club level 1. helyezés
2018. Toastmasters – nyilvános beszéd verseny – Division level, 1. helyezés, magyar nyelvű bajnok.

Simon Norbert
a szegedi Toastmasters klub alapító tagja
SZTE-GTK óraadó oktatója

Kocsis Lilla
SZTE GTK oktatója
távoktatásfejlesztési projektvezető
SZTE Oktatási Igazgatóság
Oktatásigazgatási Iroda